Studietur til UK

I sidste uge var team Dansk ABS på tur til Genus ABS i UK. Vi besøgte tyrestationen i Wales, hvor de europæiske tyre er opstaldet. Vi så bl.a. MECCA-P, ELEVATED-RED, SAXON-RED, RYDER-RED og RUBELS-RED samt aktuelle ANGUS og BRITISK BLÅ tyre. I laboratoriet kører 20 Sexcel maskiner 24/5 og producerer omkring 575.000 doser hunsæd om året. ABS har selv udviklet den patenterede Sexcel-teknologi og har flere hundrede maskiner kørende i mange lande både på egne og andre kvægavlsforeningers tyrestationer.

Vi besøgte to besætninger hver med 800 Holstein-køer, der har 5-årig partnerkontrakt med Genus ABS. Kontrakten giver eksklusiv adgang til de nyeste genomiske tyre, og Genus ABS leverer som del af aftalen udstrakt service med genomisk test, GMS, kvieoptimering, aktivitetsmåler og scanning. Landmanden betaler en fast pris pr ko inkl. sæd og service. Begge besætninger anvender Sexcel og kødkvæg, hvor Angus er populær i UK takket være dygtig branding af Angus-kød i supermarkederne. Ydelsen i de to besætninger er omkring 12.000 liter mælk, og den ene leverer til Arla, der præsterer en god betaling for mælken mod at kvægbrugeren lever op til en række krav om dyrevelfærd og klimabelastning. Avlsmålet er funktionelle, middelstore køer med god frugtbarhed og sundhed.

Afslutningsvis havde vi et spændende møde med professor Christopher Orrett, Genus ABS om optimum og korrelationer mellem egenskaber. ABS arbejder aktuelt gennem avl at reducere metanudledningen og klimabelastningen ved produktion af mælk og oksekød. Det globale salg af sæd vokser hvert år og en stor del af overskuddet anvendes til forskning og udvikling, så ABS også kan være førende i branchen i fremtiden.