Jersey indeks nyheder August 2020

18-08-2020 – ABS har ligesom for Holstein et stort, globalt avlsprogram for Jersey som i disse år er i fremgang i mange lande. Jersey er derfor en vigtig race for ABS – også i Danmark.

Tidligere har vi i Dansk ABS været begrænset i antal Jersey-tyre fra USA der kvalificerer til import til EU. Dette bliver heldigvis meget bedre fremover. Vi er således stolte over at tilbyde danske jerseybrugere et udvalg af de bedste ABS jerseytyre med forskellig og anderledes afstamning i forhold til Dansk Jersey.

De fleste ABS jerseytyre er selvfølgelig til rådighed som Sexcel kviesæd, der giver 10% bedre drægtighed (relativt), end sæd sorteret med den gamle metode.

Vi henviser i øvrigt til artikel og video fra Anne Marie og Jens Christian Jørgensen, Sindal der malker 75 ABS Jerseykøer i besætningen med 240 køer. Anne Marie og Jens har meget positive erfaringer med ABS Jersey.

Nyt om aktuelle tyre

AMORE (Baltazar (5) x Pilgrim x Critic-P) avler høj produktion med god proteinprocent. AMORE døtrene er knapt middelstore med super malkeorganer (+14.40) og meget høj levetid (+4.9). Malkeorganerne er særdeles vedhæftede i både for- (+2.70) og bagyver (+2.10).  AMORE har en JPI (Jersey Produktion Indeks) på +116.

COTTAGE(5) (Calvin x Prop Joe(3) x Dimension) avler gennemsnitlig mælkeydelse med meget høje fedt- og proteinprocenter. Det er store, dybe, åbne køer med super malkeorganer (+11.90). Malkeorganer er særdeles godt vedhæftet i både for- og bagyver. Hans aAa-kode 462 er unik.

DALTON-P (Listowel-P x Chisel x Dazzler) avler meget mælk og høj proteinprocent. Super type og styrke, gode malkeorganer, høj døtrefrugtbarhed og stærke lemmer resulterer i en høj levetid (+4.0). DALTON-P bliver i øvrigt anvendt som tyrefar i Danmark.

KALAHARI (Regency x Dominos x Addiosn): Der er nu 36 malkende døtre i 9 besætninger. Han avler gennemsnitlig mælk med meget høje procenter. KALAHARI døtrene er store, stærke og dybe med super malkeorganer – især foryvertilhæftning (+2.4) samt lille yverdybde (+1.5). Positiv døtrefrugtbarhed og høj levetid (+4.4).

PILGRIM (Medalist x Louie 260 x Jevon) er velafprøvet med 1.504 malkende døtre i 246 besætninger. PILGRIM fastholder sin høje mælkemængde, imponerende levetid (+4.4) og suveræn døtrefrugtbarhed (+2.7). PILGRIM døtrene er store, stærke og dybe i deres krop. Super lemmer som er parallelt stillede. Malkeorganerne er fast vedhæftede og Pilgrim avler længere patter med central patteplacering og derfor en udmærket robottyr.